image rotator

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Magické západné Gruzínsko za 10 dní

Destinácia: Gruzínsko
Kód zájazdu: 1327934
Cena od: 1 057 €
Príplatky od: 250 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

30.05.2024 10 dní First Minute 1 057 € +250 € odlet: Viedeň letecká
02.07.2024 10 dní First Minute 1 057 € +250 € odlet: Viedeň letecká
01.08.2024 10 dní First Minute 1 097 € +250 € odlet: Viedeň letecká
27.08.2024 10 dní First Minute 1 097 € +250 € odlet: Viedeň letecká
26.09.2024 10 dní First Minute 1 057 € +250 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Západné Gruzínsko je neobjaveným pokladom! Tento kraj ponúka nádhernú horskú prírodu s bohatou kultúrou, históriou a scenériou ako zo Švajčiarska, okrem iného tu nájdete zaujímavé kaňony, jaskyne, vinohrady, ale aj Čierne more. Neváhajte a objavte západné Gruzínsko spolu s nami za 10 dní. Spoznáte gruzínske mesto kráľov Kutaisi, navštívite kúpele vybudované Stalinom, ktoré dnes dýchajú prázdnotou. Navštívime hydroelektráreň Enguri, a vyjdeme až k majestátnym svánskym horám, kde budete môcť uvidieť aj majestátnu horu Ušbu o výške 4710 metrov. Nevynecháme jaskyňu Prométea, alebo čarovný kaňon Martvili a na záver si vychutnáme pobrežie Čierneho mora v Gruzínsku- slávne Batumi, ktoré bolo údajne domovom zlatého rúna.

Program
1. deň Príletový deň, prvá noc v hoteli/Kutaisi

večerný prílet do Kutaisi a privítanie na letisku
transfer do hotela
noc v hoteli
Program zájazdu Magické západné Gruzínsko začína naplno nasledujúci deň

2. deň Jaskyňa Prometheus, obec Tskaltubo, voľný čas
Raňajky v hoteli
Dnešný deň začneme s prieskumom jaskyne Prometea –  nachádza sa v obci Tskaltubo. Nájdených je 22 miestností, z ktorých je pre turistov sprístupnených len 6. Pri návšteve jaskyne prejdete 1420 metrov a taktiež sa preveziete aj na loďke, keďže cez jaskyne preteká aj miestna rieka.  Objavte skutočné majstrovské diela prírody – stalaktity a stalagmity v jaskyni Prometheus, ktoré sú najkrajšími tvarmi, ktoré vytvorila príroda. Pri návšteve jaskyne na vás čakajú visuté vodopády.
V obci Tskaltubo ešte ostaneme, lebo sa tu nachádzajú aj pozostatky slávnych rodonových kúpeľov, ktoré navštevovala elita sovietskeho zväzu. Bol to práve Stalin, ktorý celý komplex dal vystavať.  Kúpele fungovali už od 20.tych rokov 20 storočia, ale pravý rozkvet zažili vďaka Stalinovi, ktorý sa tu rozhodol liečiť. Jeho sanatórium postavili v rekordnom čase, iba za niekoľko mesiacov. Stalin bol nadšený a dal postaviť 19 sanatórií, každé pre iné ministerstvo. Dokonca až do 90.tych rokov tu chodili pravidelne plné vlaky z Moskvy, aby si tu prišli súdruhovia oddýchnuť. Dnes tieto budovy už chátrajú, ale na našej exkurzii si rozpovieme príbeh týchto majestátnych palácov.
Neskorý obed
návrat do Kutaisi
voľný čas
Noc v hoteli

3. deň Presun do Svanétie - Mestie, exkurzia hydroelektrárne Enguri
Raňajky v hoteli
Check out
Po raňajkách spolu s kuframi nasadneme do autobusu a ideme do regiónu Samigrelo do jedinečnej Svanétie.
V polke cesty však navštívime jedinečné miesto hydroelektráreň Enguri. Enguri je názov rieky, ktorá pochádza z ľadovcov v pohorí Veľký Kaukaz. Priehrada Enguri je považovaná za druhú najvyššiu  betónovú priehradu na svete s výškou 271,5 metra a šírkou 728 metrov. Priehrada sa nachádza na ceste do Svaneti, jednej z najhornatejších a najkrajších oblastí Gruzínska. S výstavbou priehrady sa začalo v roku 1961. Stavba bola dokončená v roku 1987. V súčasnosti vodná elektráreň Enguri dodáva až 70 percent celkovej elektriny v krajine. Treba poznamenať, že hoci niektoré časti celého komplexu vodnej elektrárne Enguri, ako napríklad oblúková priehrada, sa nachádzajú v Hornej Svanetie, ďalšie štyri sa nachádzajú v Abcházsku (dnes je to územie, ktoré patrí Rusku), napr. elektráreň, ktorá slúži na výrobu elektriny. Avšak viac sa už dozviete na samotnej exkurzii.
Obed po ceste
Príchod do Mestie– a po stáročia bolo kultúrnym a náboženským centrom horskej Svanétie.Od roku 1936 sa v obci nachádza Svanetiské múzeum histórie a etnografie, kde sú uložené unikátne ikony a rukopisy, ako aj dom-múzeum a busta rodáka z Mestie, slávneho horolezca M. V. Khergianiho (tu pochovaný). V Mestii sa zachovalo niekoľko desiatok stredovekých svanských kamenných domov so strážnymi vežami a obytnými vežami; kostoly (X – XIV. storočie), vrátane Matskhvari (Spasiteľ), Tarngzel (Svätí archanjeli) atď. Početné stredoveké kostoly a opevnenia regiónu Mestia sú zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Mestia je tiež centrom vysokohorskej turistiky a horolezectva; Odtiaľto začínajú výstupy na vrcholy Ušba, Džangi-tau, Šchara atď
Večera v hoteli
Noc v hoteli

4. deň Exkurzia do dediny Ušguli, voľný čas
Raňajky v hoteli
Dnes sa vyberieme do najvyššej položenej obývanej dediny v Európe, do UŠGULI.  S nadmorskou výškou 2 200 metrov jednou z najvyššie položených osád v Európe a jedným z najextrémnejších bodov vo Svanétii, z ktorého vedú chodníky k najvyšším vrchom Kaukazu. Komunitu Ušguli, ktorá pozostáva z piatich malých dedín, spája s vonkajším svetom cesta Ušguli-Mestia a cesta Ušguli-Lentechi, po ktorej sa dá ísť len počas teplého obdobia, väčšinou od neskorej jari do skorého začiatku jesene. Pretože je často druhú polovicu roka úplne pokrytá snehom! Ušguli je vďaka svojej polohe zvyknuté na izoláciu. Počas veľkej časti svojej histórie bolo takmer úplne odrezané od zvyšku Svanetie a ostatného sveta. Dokonca aj cesta z Ušguli do najbližšej osady vzdialenej len sedem kilometrov bola náročnou úlohou. Na druhej strane sa tu nemohli dostať ani nepriatelia. Názov tejto nedobytnej dediny je spojený s výrazom „ušišari guli“, čo znamená „nebojácne srdce“.
Návrat do Mestie
Večera v hoteli
Noc v hoteli 

5. deň Túra k ľadovcu Čaládi, prehliadka horolezeckého múzea
Raňajky v hoteli
Dnes sa vyberieme na menšiu túru k ľadovcu Čaládi – je to obrovský ľadovcový jazyk s dĺžkou 6 kilometrov. Ľadovec vznikol na južnom svahu hory Chatini pred tisíckami rokov. Prúdy vody tečúce z hory napájajú samotný ľadovec a z roka na rok postupne menia svoj tvar a obrys. Nahor prejdeme malebnými horskými roklinami a úchvatnými panorámami. Obrovský blok ľadu, ako keby sa šmýkal po naklonenom skalnom svahu, však v mnohých vyvoláva potešenie, najmä ak sa vám podarí dostať do ľadovej jaskyne, odkiaľ vytekajú potoky horskej rieky. Ľad nad ním fascinuje svojou jasnou modrou farbou a studená tma jaskyne láka svojou tajomnosťou. Mali by ste však byť veľmi opatrní: kamene môžu padať z výšky a dokonca môžu spadnúť celé balvany, takže ísť blízko jaskyne je riskantné.
Od Mestie, je to k ľadovcu asi 10 kilometrov. Časť trasy vedie po poľnej ceste; ďalej, po prejdení visutého mosta pre peších cez rozbúrenú horskú rieku Mestiachala, sa ocitnete na cestičke v tienistom  lese. Potom cesta vedie do rokliny Čaládi a chodník sa bude vinúť vedľa tej istej rieky. Výhľady sú tu ohromujúce, a aj v zamračenom počasí vyzerajú horské svahy s hustými lesmi, ktoré na nich rastú, mimoriadne pôsobivo. Zvukový sprievod cesty v tejto fáze tiež zanechá veľa živých dojmov: silné toky rieky, ktorá sa rýchlo valí zo svahu, vytvárajú šialený hukot, ktorý spôsobuje úprimné potešenie.
Návrat do Mestie
Prehliadka miestneho horolezeckého múzea 
Večera v hoteli
Noc v hoteli

6. deň Presun do Kutaisi, tradičny imerítsky obed, exkurzia po Kutaisi, voľný čas
Raňajky  v hoteli
check out
Po ceste sa zastavíme na posledné fotky a ideme zo Svanétie smerom dole k Čiernemu moru
Tradičný imerítsky obed po ceste 
Príchod do Kutaisi ubytovanie v hoteli
Exkurzia po Kutaisi- prehliadka hlavného mesta západného Gruzínska Kutaisi sa začne návštevou chrámu Bagrati (?? storočie) – vizitky mesta. Tento chrám majestátneho rozmeru a rozmerov, zdobený rezbami a mozaikami, zohral výnimočnú úlohu v stredovekej histórii Gruzínska. Tu bol korunovaný staviteľ Dávid IV. Po návšteve chrámu sa  prejdeme po starom Kutaisi, ktoré si zachovalo svoj stredoveký vzhľad a atmosféru. Navštívite prameň vybudovaný v strmej skale starými panovníkmi pred viac ako tisíc rokmi, ku ktorému vedie tajná chodba. V stredoveku odtiaľto ľudia brali vodu a viedla odtiaľto jedna z hlavných vodovodných rúr mesta.
voľný čas
Noc v hoteli

7. deň Exkurzia do kaňonu Martvili a plavba na loďke, degustácia vína s obedom, presun do Batumi
Raňajky v hoteli
check out
09:00 stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela
Exkurzia do kaňonu Martvili a plavba na loďke v Martvili
Nasleduje degustácia vína s obedom 
Presun do Batumi
Ubytovanie v hoteli
Voľný čas
Noc v hoteli

8. deň Pešia exkurzia po Batumi, obed, voľný čas
Raňajky v hoteli
Západné Gruzínsko ponúka veľa lákadiel nie sú to len hory, kaňony, či víno, ale aj more.
10:00 Pešia exkurzia po Batumi –Počas prehliadky mesta sa zoznámite s hlavnými atrakciami Batumi, jeho históriou a architektúrou. Čaká vás prechádzka Starým Batumi, kde vládne duch minulých storočí. Staré mesto sa vyznačuje rôznymi architektonickými pôžitkami: budovy sú zdobené chimérami, morskými pannami, Atlanťanmi a inými mýtickými bytosťami. Zoznámite sa aj s modernou architektúrou Batumi, ktorá je veľmi avantgardná a zaujímavá. Každá budova udivuje svojou rozmanitosťou architektonických foriem a smerov.
Obed na rybnom trhu
Voľný čas
Noc v hoteli

9. deň Voľný deň :)
Raňajky v hoteli
voľný čas

10. deň Odletový deň (voľný čas pred transferom)
Raňajky  v hoteli
voľný čas
okolo obeda transfer na letisko
odlet domov
Lúči sa s vami magické západné Gruzínsko

*Poradie aktivít v programe sa môže meniť v závislosti od času príletu/odletu (letecká spoločnosť má právo meniť časy letov).
**CK má právo na zmenu hotela, úpravu programu, za predpokladu adekvátnej náhrady a zrozumiteľného ohlásenia účastníkom zájazdu.

Na vstup do Gruzínska nie sú potrebné víza, platnosť cestovného pasu musí byť min. 6 mesiacov po návrate z destinácie.

Cena zahŕňa
Ubytovanie s raňajkami v 3* a 4* hoteloch
obedy a večere podľa programu
služby slovensky/česky hovoriaceho sprievodcu
doprava v destinácii
vstupy podľa programu

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka od 250€/osoba
cestovné poistenie Balík A1 základný/A1 pandemic: 30€/40€ osoba/pobyt
alebo, cestovné poistenie Balík A2 exclusive (100% storno krytie zájazdu a covid-19): 45€/osoba/pobyt
osobné výdavky