image rotator

Krajiny

Zobraziť všetky »

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »

Gruzínsko a Arménsko za 10 dní

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1130401
Cena od: 1 076 €
Príplatky od: 300 €
Poznávacie zájazdy
Gastro

Výber termínu

01.05.2024 11 dní First Minute 1 076 € +300 € odlet: Viedeň letecká
19.06.2024 11 dní First Minute 1 217 € +300 € odlet: Viedeň letecká
17.07.2024 12 dní First Minute 1 217 € +300 € odlet: Viedeň letecká
28.08.2024 11 dní First Minute 1 217 € +300 € odlet: Viedeň letecká
18.09.2024 11 dní First Minute 1 217 € +300 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Vychutnajte si to najlepšie z oboch krajín spolu s nami. Objavíte krásy Tbilisi a Jerevanu, ochutnáte typickú kaukazskú kuchyňu a budete sa kochať pohľadom na nedotknutú prírodu týchto krajín. Gruzínsko poteší chuťové poháriky vínkom a Arménsko Vám ponúkne za pohárik kvalitného brandy a ukáže Vám napríklad krásy jazera Sevan. UNESCO pamiatky, bohatá história, zaujímavosti, pohostinný národ, výborná kuchyňa a mnoho iného na Vás čaká v týchto dvoch malých-veľkých krajinách.

Program:
1. deň   Prílet- exkurzia po Jerevane a návšteva bazára - Exkurzia do Chrámu Zvarnots a Ečmiadzin
Odlet z Viedne
Prílet do Jerevanu skoro ráno
Privítanie na letisku
Tradičné raňajky na privítanie
Exkurzia po Jerevane
, kde si pozrieme tie najvýznamnejšie lokality ako Kaskádová fontána, sochu zakladateľa mesta a iné.
Následne sa vyberieme do Vagaršapatu, teda Ečmiadzinu, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od Jerevanu. Sídli tu Arménska apoštolská cirkev a zároveň je to jej duchovné centrum. Je to najstarší stojaci kresťanský chrám na svete. Chrám bol postavený v 4. storočí. Jeho poklady spoločne preskúmame.
Potom navštívime slávny chrám Zvarnots
Na záver naše kroky povedú na bazár GUMI, kde ochutnáte množstvo miestnych produktov. A môžete si kúpiť zaujímavé jedlé suveníry domov.
voľný čas
Odchod do hotela a oddych

2. deň   Kláštor Geghard, chrám Garni, Symfónia skál, workshop výroby lávašu, arménska hostina

Raňajky v hoteli
Exkurzia do kláštora Geghard (UNESCO)
Jedná sa o architektonický unikát a kláštor bol založený už v 4. storočí, ale kaplnka bola postavená v r. 1215. Kláštor bol založený pro posvätnom prameni v jaskyni. Pôvodný názov kláštora bol Ayrivank, čo znamená “kláštor jaskyne”.
Nevynecháme pohanský chrám GARNI z 1. storočia, ktorého antický štýl nemá obdobu v Arménsku či na území bývalého ZSSR. Chrám je zasvätený bohovi slnka.
Po ceste navštívime niečo, čo vytvorila príroda sama a nie človek – Symfóniu skál.
Po tejto zástavke budeme pokračovať do dedinky, ktorá je známa výrobou miestneho chleba lavašu, kde takýto workshop na výrobu tradičného lavašu absolvujete. 
O niekoľko domov ďalej nás čaká pravá arménska hostina, kde bude chutný šašlik a mnoho iného.
Poobedný návrat do Jerevanu
Noc v Jerevane

3. deň   Návšteva Chor Virap, Jaskyňa vtákov, degustácia vína a obed, kláštor Noravank, voľný čas
Raňajky v hoteli
V tento deň sa vyberieme smerom na juh, kde navštívíme Chor Virap. Na jeho teritóriu sa kedysi nachádzalo hlavné bájne mesto Arménska – Artašat. Odohrala sa tu najvýznamnejšia arménska história, panovali tu prví arménski panovníci, ktorí zjednotili krajinu a rozvíjali ju ekonomicky, kultúrne a vojensky. Dokonca sa tu rozhodlo o prijatí kresťanstva na celom území Arménska. Z Chor Virapu si môžete užiť aj jedinečný výhľad na horu Ararat.
V dedine Areni sa nachádza zaujímavý vinný závod a nádherná Jaskyňa vtákov (jaskyňa Areni). Jedná sa o krasovú jaskyňu, ktorá bola objavená pred pár rokmi. Keď ju našli, bolo tam veľmi veľa vtáčích hniezd a odtiaľ odvodili jej názov. Jaskyňa ponúka jedinečný pohľad na život ľudí, ešte v období pred našim letopočtom. Našli tu nie len pozostatky látok, rastlín, kostí, ale aj nástroje z mede datované do 5-4 tisícročia pred našim letopočtom.
Degustácia vína a obed v miestnom vinárstve
Poslednou zastávkou dnešného dňa bude kláštor Noravank, v preklade “Nový kláštor”. Tento kláštor je vizitkou tradičnej arménskej architektúry a jedno z najdôležitejších miest pre históriu kresťanstva.
Návrat do Jerevanu
voľný čas

4. deň   kláštor Agarcin, obed s exkurziou po okolí jazera Sevan, voľný čas
Raňajky v hoteli
Naše kroky povedú na sever Arménska do mesta Diližan, región Tavuš, kde navštívíme legendárny kláštor Agarcin. Agarcin – jeho názov, by sa dalo preložiť ako “hra orlov”, je to aj jeden z najvyššie položených kláštorov. Okrem iného tu chovajú orly a dokonca ich môžete vidieť aj na stenách chrámov. Hlavný chrám v kláštore je zároveň aj najstarší a pochádza z 11.storočia. Tento chrám v minulosti považovali za konzervatórium Arménska, keďže v kláštore sa venovali hlavne výučbe hudby.  Neďaleko sa nachádza ešte jeden skvost architektúry, a to kláštor Gošavank. V stredoveku bol ten kláštor centrom relígie a  učenia v Arménsku. Pôsobil tu aj Mchitar Goš, génius svojho času, ktorý bol pedagógom, teológom, básnikom a i. Dokonca napísal aj zbierku zákonov, čo bolo obrovským počinom v oblasti práva v tých časoch.
Po toľkých informáciách vám určite vyhladne, takže nasleduje obed na brehu jazera Sevan. Tu budete mať možnosť ochutnať miestne špeciality a užiť si výhľad na toto legendárne jazero.
Po obede exkurzia po okolí jazera Sevan
Pokračujeme do Tbilisi
Privítanie v Gruzínsku a ubytovanie v hoteli
voľný čas

5. deň   Exkurzia do Mtskhety. pešia exkurzia po Tbilisi, večera s folklórnym vystúpením
Raňajky
09:00 stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela
Odchod do Tbilisi
Exkurzia do Mtskhety (druhý Jeruzalem) – krásne historické mesto, v ktorom žil cár a je aj na zozname UNESCO. Nad Mtskhetou sa nachádza kláštor zo 6. storočia Džvari, odkiaľ sa otvára prekrásna panoráma. V samotnej Mtskhete sa nachádza mnoho starobylých cirkví. Niektoré z nich navštívime, napr. Katedrálu Svetitskhoveli zo 6. storočia, ktorá je svätým miestom pre každého človeka pravoslávneho vierovyznania. V chráme sa nachádza róba Ježiša Krista, v ktorej bol ukrižovaný. Toto miesto nie je zaujímavé len architektonicky, ale aj duchovne.
Presun do Tbilisi
Pešia exkurzia po Tbilisi
Tbilisi je ako magnet – priťahuje turistov z celého sveta a v tento deň pochopíte prečo. Duchovným centrom mesta je najväčší pravoslávny chrám na svete – Sameba, ktorý postavili v 21. storočí.  V Tbilisi je mnoho pamätníkov, ktoré majú viac ako 1000 rokov, no najstarším pamätníkom je Ančiskhati – cirkev Narodenia Panny Márie. Podľa výskumov túto cirkev postavili v prvej polovici 6. storočia na príkaz cára Dači. Chrám Sioni (12. storočie) je zaujímavý vďaka architektúre, ale aj ako posvätné miesto, kde sú umiestnené katolícke relikvie. Pri chráme sa nachádza kríž svätej Niny, ktorý je vyrobený z vinnej révy, a údajne je upevnený vlasmi samotnej Niny. Potom navštívime pamiatku súčasnej architektúry – most Mieru. Následne sa na lanovke vyvezieme k pevnosti Narikala (duša Tbilisi), kde si užijete nádherný výhľad.
19:15 pôjdeme do reštaurácie na večeru s gruzínskym folklórnym vystúpením
Noc v Tbilisi

6. deň   Exkurzia do Kachétie, degustácia brandy a vína, wokrshop výroby čurčchela
Raňajky v hoteli
09:30 stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela
Degustácia Brandy – aj takto môže začínať ráno
Exkurzia do Kachétie – vinný región Gruzínska
Vyberieme sa do mesta Signachi, ktoré je známe aj ako mesto zaľúbených. Architektúrou mestečko pripomína utešené talianske mestá a preto sa tu aj celoročne konajú svadby. Následne navštívime Bodbe, kde je pochovaná Svätá Nino, patrónka Gruzínska, blízko jej hrobu sa nachádza prameň, ktorý údajne vylieči hocijaký neduh. Ďalšou zastávkou budu Velisciche.
Neskorší obed a degustácia gruzínskych vín
Workshop výroby čurčchela (tradičná gruzínska sladkosť) a ukážka výroby gruzínskeho chleba
Návrat to Tbilisi
Noc v Tbilisi

7. deň   Po stopách gruzínskej vojenskej cesty (jazero Žinvali, zámok Ananuri, Kazbegi, kostol sv. Trojice)
Raňajky v hoteli
09:30 stretnutie na recepcii hotela so sprievodcom
Cesta po gruzínskej vojenskej ceste
Zastávka pri jazere Žinvali(Zhinvali)
Prehliadka zámku Ananuri – hrad sa stal v 16-18. storočí najdôležitejšou pevnosťou na Kaukaze. Je to jeden z najkrajších a najväčších, neskorých, feudálnych architektonických komplexov v Gruzínsku.
Návšteva chrámu z 10. storočia najsvätejšej Bohorodičky, ktorý ešte stále funguje.
Následne si pozrieme Kazbegi a na džípoch sa vyvezieme ku kostolu sv. Trojice (Gergeti), čo je asi najikonickejší a najznámejší pohľad aký môžete poznať z médií. Gergeti postavili v 14.storočí ako jediný s kupolou a krížom v danej oblasti Chevi a nachádza vo výške 2170 m.n.m.
Návrat do Tbilisi
Noc v hoteli

8. deň   Mesto Gori - múzem Stalina, pamätník v Upliscikhe, voľný čas
Raňajky v hoteli
Následne budú naše kroky pokračovať do mesta Gori.
Gori sa nachádza medzi riekami Liachvi a Kury. Je to jedno z historických miest Gruzínska. Toto mesto mnoho krát dobyli, no napriek tomu na jeho ruinách vždy postavili nové. Medzi zaujímavosti mesta patrí Múzeum Stalina, ktorý sa narodil a vyrástol v tomto meste. Múzeum otvorili v roku 1937, ešte počas jeho života. Múzeum má tri sekcie, nachádzajú sa tam predmety ako  dary k jubileám, rodinné fotografie, rôzne dokumenty a posmrtná maska vodcu. Taktiež aj domček, v ktorom mala Stalinova rodina prenajatú jednu izbu. Ale aj pamätný vagón, ktorým Stalin cestoval v r. 1941 na konferenciu na Jaltu či na konferenciu do Teheránu.
Po ceste do Tbilisi sa zastavíme v Upliscikhe – jedinečný pamätník, staré mesto/pevnosť, ktorá bola vysekaná do kameňa – ide v podstate o jaskynný komplex. Prvý krát sa v letopisoch spomína v 1.st. pred našim letopočtom.
Neskorší obed
Návrat do Tbilisi
Voľný čas v Tbilisi

9. deň   Presun z Tbilisi do Kutaisi- obed- Exkurzia po Kutaisi
Raňajky v hoteli
presun do Kutaisi – mesta cárov
Ubytovanie v hoteli
Obed
Exkurzia po Kutaisi –Počas prehliadky navštívite hlavné pamiatky mesta. Mesto je známe širokou škálou chrámov. Na území Kutaisi nájdete malé a útulné kláštory. A obrovské chrámové komplexy, ktoré udivujú svojou majestátnosťou. Každý z nich má svoju jedinečnú históriu a vek niektorých z nich siaha mnoho storočí dozadu. Určite by ste mali navštíviť tie najzaujímavejšie a najkrajšie z nich a my vám ich radi ukážeme!
Voľný čas

10. deň   Exkurzia do jaskyne Prometea a odlet domov

Raňajky v hoteli
Dnešný deň začneme s prieskumom jaskyne Prometea –  nachádza sa v obci Tskaltubo. Nájdených je 22 miestností, z ktorých je pre turistov sprístupnených len 6. Pri návšteve jaskyne prejdete 1420 metrov a taktiež sa preveziete aj na loďke, keďže cez jaskyne preteká aj miestna rieka.  Objavte skutočné majstrovské diela prírody – stalaktity a stalagmity v jaskyni Prometheus, ktoré sú najkrajšími tvarmi, ktoré vytvorila príroda. Pri návšteve jaskyne na vás čakajú visuté vodopády.
check out z hotela
voľný čas
presun na letisko a odlet domov

Zájazd sa uskutoční pri obsadení 8 osobami  (maximálny počet osôb je 22)

*Poradie aktivít v programe sa môže meniť v závislosti od času príletu/odletu (letecká spoločnosť má právo meniť časy letov).
**CK má právo na zmenu hotela, úpravu programu, za predpokladu adekvátnej náhrady a zrozumiteľného ohlásenia účastníkom zájazdu.


Na vstup do Arménska a Gruzínska nie sú potrebné víza, platnosť cestovného pasu musí byť min. 6 mesiacov po návrate z destinácie.

Ubytovanie
Ubytovanie bude poskytnuté v nasledujúcich hoteloch, alebo v iných hoteloch rovnakej kategórie.
Hotel Brim 4* Tbilisi
Hotel Brim je eco-friendly a nachádza sa priamo v centre Tbilisi, v jeho tichšej časti. V moderne zariadených izbách sa nachádza satelitná TV, chladnička, varná kanvica, sprcha a fén. Každé ráno sa podávajú bufetové raňajky. Hostia môžu využiť hotelovú reštauráciu, bar a terasu.
Hotel KMM 4* Tbilisi
Hotel KMM je moderný 4* hotel s priestrannými izbami nachádzajúci sa priamo v centre. Je vám k dispozícii 24 hodinová recepcia, wifi v celom hoteli a raňajková miestnosť s chutnými bufetovými raňajkami.  V okolí hotela nájdete obchody s potravinami, reštaurácie, fastfoody a zmenárne, často otvorené 24 hodín denne. V hotelových izbách sa nachádzajú bežné elektrické zásuvky.
Hotel Terrace 3* Kutaisi
Príjemný 3* hotel v modernom dizajne ponúka izby s výhľadom na hory alebo na mesto. Disponuje 24 hodinovou recepciou. Izby majú vlastnú kúpeľňu  so sprchou, a na každej izbe sa nachádza varná kanvica. Wifi pokrytie je v celom hoteli a v každej izbe sa nachádza klimatizácia.

Cena zahŕňa
ubytovanie v 4* alebo 3*+ hoteloch s raňajkami
transfery počas celého zájazdu
slovenský/český sprievodca
folklórna večera v Tbilisi
workshop gruzínskej kuchyne s obedom a ochutnávkou vína
workshop na výrobu lavašu
všetky exkurzie v Arménsku a Gruzínsku podľa programu
vstupy do jednotlivých múzeí v rámci exkurzií
degustácia brandy
strava podľa programu

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka pre jednu osobu od 300€
cestovné poistenie Balík A1 základný/A1 pandemic: 30€/40€ osoba/pobyt
alebo, cestovné poistenie Balík A2 exclusive (100% krytie storno zájazdu a covid19): 45€/osoba/pobyt
transfer na/z/ letisko Bratislava - Viedeň - Bratislava: 15€/osoba/cesta